Internettermen

Uitleg over internet, hosting en websites met diverse termen

Een captcha (een afkorting van “completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart”) is een reactietest die in de gegevensverwerking wordt gebruikt om te bepalen of er al dan niet sprake is van een menselijke gebruiker. Een captcha is een leesbare code die ingevuld moet worden om bijvoorbeeld een reactie op een website achter te laten.

Een call to action (CTA) is een oproep aan de bezoeker die overeenkomt met het doel van de websitepagina. zoals bijvoorbeeld offerte aanvragen, brochure aanvragen, afspraak maken en lees meer. Een goede call to action is bepalend voor de effectiviteit van de website.

Een Content Management Systeem (CMS) is een softwareprogramma, meestal een webapplicatie, die het mogelijk zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen worden gepubliceerd. Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens als platte tekst kan worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van templates. Een CMS is vooral van belang voor websites die regelmatig aangepast moeten worden en de inhoud in een vaste layout wordt gepresenteerd aan bezoekers.

Een cookie is een bepaald aantal data die een webserver naar de browser stuurt en dan met de bedoeling dat deze opgeslagen wordt (op de lokale computer) en bij een volgend bezoek weer naar de server teruggestuurd wordt. De server kan zo de browser of computer opnieuw herkennen en bijhouden wat de gebruiker in het verleden heeft gedaan. Zo’n historie is bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden interessant. Vanwege de privacyaspecten adviseren wij (ook in het kader van AVG) een melding te maken op de website voor de bezoeker als er cookies van toepassing zijn.

Met een disclaimer beperk je de aansprakelijkheid wat betreft informatie wat op de website staat of wijs je deze geheel af. Een disclaimer is een eenzijdige verklaring, wat in het algemeen niet voldoende is om aansprakelijkheid werkelijk te beperken. Toch hoeft een disclaimer niet waardeloos te zijn.

Een domeinnaam is een naam die in het Domain Name System (DNS) staat en daarmee kun je een bepaalde plek op het internet identificeren. De domeinnaam verwijst meestal naar een IP-adres wat weer uit nummers bestaat. Het DNS is dan een soort telefoongids, maar dan van het internet. Zorg altijd voor een goede domeinnaam, het liefst zo kort mogelijk en gemakkelijk te onthouden.

Klik hier voor meer informatie over webhosting.

Een favicon is een icoon dat gekoppeld is met je website. Dit geeft een aantal voordelen: 1 Een favicon zorgt voor meer aandacht in bookmarks en het maakt je website of pagina herkenbaar. Een favicon zie je in je adresbalk van je browser en indien je met tabs werkt binnen je browser is de favicon ook hier zichtbaar. Zo komt jouw brand of logo steeds weer terug in beeld (herhaling is de kracht van reclame…).

Flash van de softwareproducent Adobe is een programma waarmee animaties, webvideo’s en webapplicaties (zoals spelletjes en websites) gemaakt kunnen worden. Het wordt veel gebruikt in de animatie binnen websites en voor reclame-uitingen op het web, zogenaamde banners. Om Flash af te spelen wordt Adobe Flash Player gebruikt. Flash is opgebouwd als een soort tekenfilm in tijdseenheden die frames worden genoemd.

GIF (graphics interchange format) een grafische bestandsindeling met pixels. GIF ondersteunt kleuren, animatie, verschillende resoluties en een transparante achtergrond. Het aantal kleuren in een GIF-bestand is beperkt tot 256. Er zijn echter uitbreidingen waardoor meer kleuren mogelijk zijn.

Google+ is het Sociale netwerk van Google zelf.Google+ kun je scharen in het rijtje Facebook, LinkedIn en Twitter. Google+ wordt ook wel Google Plus genoemd of kortweg G+

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Binnen onze Google SEO pakket voor websites zullen wij een account voor de opdrachtgever aanmaken binnen Google Analytics en u ontvangt periodiek een statistiek. Als optie kunnen wij ook één of meerdere malen per jaar de statistieken met u doornemen en bepalen welke verbeterpunten nodig zijn voor de website.

Google Maps is een navigatie-app – met kaarten van heel de wereld. Sinds 2018 zijn er andere regels omtrent deze app.

Google Mijn Bedrijf is een dashboard voor de Google Places en Google+ lokale vermeldingen. Het is een soort bedrijvengids, maar dan op Google. Met Google Mijn Bedrijf is het mogelijk om bedrijfsgegevens vanuit één plaats te bewerken op Google zoeken, Maps en Google+

Google Search Console is een platform waarmee  de website kan communiceren met Google. Zo zal Google aangeven of zij de website correct kunnen indexeren, of de structuur van je website duidelijk is, welke verbeteringen er nodig zijn, welke zoekwoorden er worden gebruikt om op de website te komen, of er eventuele fouten zijn in de website en inzage in beveiligingsproblemen.

HTML (HyperText Markup Language) is een opmaaktaal voor de specificatie van documenten, voornamelijk bedoeld voor websites. Het is de standaard opmaaktaal voor webpagina’s. HTML documenten kunnen geopend en gelezen worden door een webbrowser om vervolgens als webpagina weergegeven te worden. HTML-documenten bevat de semantische structuur en tekstuele inhoud van een webpagina, de opmaak en visuele weergave kunnen er ook in worden beschreven, maar daar wordt gewoonlijk CSS voor gebruikt.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) is het protocol voor communicatie tussen een webclient (meestal een browser of een app) en de server. Dit protocol wordt op het wereldwijde web gebruikt, maar ook op een (lokale) intranet). In HTTP is vastgelegd welke vragen (of requests) een browser aan een server kan stellen en welke antwoorden (responses) een server daarop kan teruggeven. Meestal is dit voor het opvragen van een webpagina.

De HTTPS is hetzelfde, maar dan als er een SSL aanwezig is.

Een internetbrowser of webbrowser is een computerprogramma om webpagina’s te bekijken. Populaire browsers zijn Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari en Opera.

Op een landingpage komt een potentiele klant terecht die interesse heeft via bijvoorbeeld een advertentie. De landingpage helpt de bezoeker en heeft als doel bijvoorbeeld dat er contact wordt gezocht of dat het product wordt gekocht. Een landingpage maakt deel uit van de website en kan gewoon in het menu worden opgenomen. Ook voor zoekmachines zoals Google is het interessant om landingpages te maken. De informatie sluit aan bij de behoefte van Google, maar ook die van een klant.

Malware is de verzamelnaam voor ongewenste en schadelijke software, met als doel schade toebrengen aan uw computer of website, uw privacy te schenen en de normale werking van software te verstoren. Onder Malware kun je heel veel soorten schadelijke software classificeren, zoals wormen, trojans, ransomware, virussen, spyware, trojans, etc.

Masonry is een grid layout die gebaseerd is op kolommen. In tegenstelling tot veel andere grid layouts die je tegenkomt op het internet, heb je bij een masonry layout geen vaste hoogte voor de rijen. Met een masonry layout zorg je er dan ook voor dat de ruimte die beschikbaar is op een website, zo veel mogelijk gevuld wordt.

De meta description is ervoor bedoeld om een korte omschrijving te geven van waar je pagina over gaat. Als bezoeker zie je deze tekst (vaak) in de zoekresultaten van Google, onder de title tag en de URL.

Met een WordPress Multisite kun je een verzameling van websites die dezelfde WordPress installatie delen. De websites zijn dan eigenlijk virtueel, ze hebben geen eigen mapje op de server en ook geen eigen database, maar werken wel binnen een eigen deel van WordPress. Iedere website heeft wel zijn eigen tabellen in één grote database. Het voordeel is dat je de WordPress installatie deelt en ook bepaalde thema’s of plugins. Daardoor is het beheer gemakkelijker en zijn de kosten lager. Het is prima te gebruiken bij websites die erg op elkaar lijken, bijvoorbeeld bij vestigingen, afdelingen of filialen.

Een pagebuilder is een tool waarmee je je pagina’s op je WordPress-website gemakkelijk kunt indelen en vormgeven. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere kolommen toevoegen en bepalen hoe deze op je pagina komen te staan. De pagina’s worden hierdoor fraaier van opzet en door het gebruik van template kunnen pagina’s ook een zelfde uitstraling krijgen. Bijvoorbeeld kan er een template worden gemaakt voor een subpagina, een nieuwspagina en een productpagina.

Phishing is internetfraude door valse e-mails die je naar een nagebootste website proberen te lokken. Klik nooit op de links in een e-mail met phishing. Waarschuw ook altijd de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Op onze webservers werken wij met Plesk. Dit is een webapplicatie waarmee de webhosting geregeld kan worden. Wij zullen de webhosting voor u configureren, maar u kunt ook zelf aanpassingen hierin maken. Plesk omvat niet alleen de configuratie van de webserver, maar ook de bijbehorende diensten zoals e-mail, en databases.

Een plugin is een uitbreiding op de standaard Joomla of WordPress programmatuur om zo extra functionaliteit te verkrijgen.

Het is wettelijk verplicht om klanten en bezoekers aan de website duidelijk te informeren over welke privacygevoelige gegevens verzameld worden en met welk doel. Dit volgt uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Informeren gebeurt meestal via een privacyverklaring, ook wel privacy statement. Een ieder moet deze eenvoudig kunnen vinden en de tekst moet voor de lezer goed leesbaar en duidelijk zijn.

Ransomware is een soort malware en dus kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je de ransom of losgeld betaalt kun je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken. De Nederlandse term is gijzelsoftware. Meer informatie hierover staat op de website van de consumentenbond.

Responsive websites passen zich aan het scherm waarmee een bezoeker de website bekijkt. Dit kan een desktop monitor zijn, een tablet, of een smartphone. Er is slechts één website, waarvan de layout zich aanpast aan de resolutie van het beeldscherm. Omdat de verscheidenheid aan beeldschermen en resoluties alsmaar toeneemt, is dit een belangrijk punt in de ontwikkeling van een website.

RSS staat voor Really Simple Syndication en is een gemakkelijke manier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuws van andere websites, blogs of van bekende nieuwssites. Via een RSS plugin kan informatie hiervan op een website geplaatst worden en wij gebruiken het ook op narrowcastingschermen.

Zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimization, afgekort: SEO) is het actief optimaliseren van een (mobiele) website door het verbeteren van interne en externe factoren (techniek, content, autoriteit) om het bezoek naar de (mobiele) website of app op relevante zoekwoorden (keywords of trefwoorden) vanuit zoekmachines te verhogen. Bekijk ook onze pagina hiervan.

Shared hosting is een hostingpakket waarbij men een webserver deelt met anderen organisaties. De capaciteit van de server wordt zo over meerdere hostingaccounts verspreid. Dit maakt dat een shared hosting account goedkoper is dan wanneer men zelf een complete server huurt.
Getaweb beperkt wel het aantal accounts op één server, om zo wel garant te staan voor een snelle website. Wij kunnen u advies geven of u in aanmerking komt voor een shared hosting, of een eigen server.

Een XML sitemap (vaak heet deze sitemap.xml) is bij zoekmachine optimalisatie een belangrijk hulpmiddel. Een xml-sitemap is een XML bestand dat speciaal gemaakt is voor de zoekmachines en ook alleen gebruikt wordt door de zoekmachines. Een sitemap is vergelijkbaar met een een inhoudsopgave in een boek.

Een slug is een onderdeel van een URL dat meestal het artikel beschrijft. De slug is het gedeelte dat na je domeinnaam komt in de URL. In WordPress staat standaard in de slug de titel van het artikel met een koppelstreepje (-) tussen de woorden in.

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Berichten worden in grote hoeveelheden verstuurd naar duidenden mensen tegelijkertijd en zonder toestemming van de website of de ontvanger. Via het programma SpamExperts kunnen wij spam filteren en tegen gaan.

SpamExperts zorgt er voor dat spam en virussen worden gefilterd op je webhostingpakket. Door zelf lerende functionaliteit en ervaringen met andere hostinglocaties is er sprake van een zeer goede filtering. Het programma herkent spam en kan dat markeren. SpamExperts beschikt dan ook over gepatenteerde en zeer slimme technologie om spam te elimineren. Op deze manier biedt SpamExperts een blijvende bescherming tegen de dreiging van spam. Wij kunnen SpamExpert tegen een geringe vergoeding aanbieden.

SSL, of eigenlijk TLS, herkenbaar aan HTTPS voor de url en een slotje, is een techniek waarmee de verbinding tussen de bezoeker van een website en de server waar de website is ondergebracht wordt beveiligd middels zeer sterke encryptie. Er wordt altijd gedacht dat SSL alleen nodig is wanneer een bezoeker gegevens verstuurt via de website, maar SSL werkt twee kanten op. Met een SSL verbinding zorg je ervoor dat men niet kan meelezen met wat je naar de website verstuurt. Maar het voorkomt ook dat informatie die naar de website verstuurd wordt, of vanaf de website verzonden wordt, aangepast kan worden. Als website eigenaar wil je 100% zeker weten dat jouw bezoeker of klant datgene op jouw website te zien krijgt dat je er zelf hebt neergezet. Daarom is een veilige SSL verbinding wanneer het om persoonsgegevens gaat een must.

Wij noemen het overigens nog SSL, omdat dit bekender is, maar tegenwoordig is de SSL die wij leveren TSL, een betere versie van SSL.

Klik hier voor meer informatie over SSL.

Het subdomein is een gedeelte van het adres dat voor een domeinnaam kan staan. Bijvoorbeeld kan dit er zo uit zien: http://subdomein.domeinnaam.nl. Via onze hosting kunt u zelf subdomeinen aanmaken (afhankelijk van welk pakket u heeft). Elk subdomein krijgt een eigen plek op de webserver.

Klik hier voor meer informatie over webhosting.

De titel is de eerste (meestal aanklikbare) regel die je ziet bij een zoekmachine vermelding. Het beste is om de titel niet langer te maken dan 57 karakters. De Zie de titel maar als een korte reclame zin die mensen zal moet aanspreken.

Via een abonnement updaten wij uw website. Dit zorgt er voor dat altijd de laatste versie van de software is geïnstalleerd. Dit voorkomt misbruik van uw website en zorgt er voor dat de website zo optimaal functioneert. Een update wordt meestal uitgebracht om ontoelaatbare tekortkomingen, zoals bugs (programmeerfoutjes) of beveiligingsrisico’s te herstellen of om een klein deel van het programma te wijzigen.

Naast een updates bestaan er ook upgrades. Een upgrade brengt meestal grotere veranderingen met zich mee, zoals volledig nieuwe functionaliteit en/of een nieuwe gebruikersinterface. De upgrades vallen buiten het abonnement, deze komen wel minder vaak voor.

URL betekent Uniform Resource Locator en is het adres van een webpagina (of website) op internet. De url staat in het adresbalkje bovenin de browser. Een voorbeeld van een URL is: www.mijnbedrijf.nl

Een virus, of ook wel een computervirus bestaat uit schadelijke software (malware). Een virus kan zich in een bestand of map nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een websiteprogramma of besturingsprogramma op een computer. Virussen zijn schadelijk omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van besmette computers en servers. In ernstige gevallen kunnen ze schade toebrengen door bestanden te wissen of gevoelige gegevens verspreiden. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de website of computer verliezen.

Door een goede beveiliging van de website en server (of computer) kan een virus vermeden worden.

Webhosting is het huren van een stuk opslag, geheugen en rekenkracht van een server. Wij hebben hiervoor servers staan in een datacenter. Wij zorgen daarmee dat je website blijft werken en dat je mail kan verzenden en ontvangen. Ook zorgen we voor updates van de server-software, de beveiliging van de server en de instellingen, zodat een website goed werkt. Via een abonnement kun je een webhostingpakket bij ons bestellen. Er zijn diverse pakketten wat weer afhankelijk is van de ruimte die je nodig hebt.

Klik hier voor meer informatie.

Hoe kunnen wij u helpen?

Maak een vrijblijvende afspraak voor een advies hoe wij u bedrijf beter in beeld kunnen krijgen.

Reclame Custom Management
Advertentie
Energiewacht narrowcasting
Narrow casting
Smartpuls Narrowcasting
Narrow casting
Lekker Drents – bieretiket
Drukwerk

Wilt u ook een webdesigner die duidelijk over alles is?

Bel ons